Home Blogger Sabrina vertelt over HAAR
Hair solutions

Blogger Sabrina vertelt over HAAR

Steeds vaker raadplegen we blogs voor het laatste beauty of fashion nieuws. Wiewathaar.nl vraagt deze blogsters over hun haar, hun geheimen, rituelen en haarmissers. Dit keer is Sabrina Spong aan de beurt. Sabrina blogt sinds eind 2012 over kroeshaar op haar Blog 'Die met die Afro'.

Waarom een blog?

Ik ben begonnen met bloggen, omdat ik na mijn big chop helemaal geen idee had wat ik met mijn eigen kroeshaar moest beginnen en ik fashion inspiratie voor vrouwen met afro haar miste. Vanaf mijn 16e heb ik mijn haar ontkroest met chemicaliën zodat ik meer kon lijken op meisjes uit de modebladen. Resultaat: ik was expert op gebied van anti-pluis en steil haar, maar wist eigenlijk niets over mijn eigen kroeshaar. Afgelopen jaar heb ik besloten mijn steile lokken af te knippen en fashionable te worden met mijn eigen haar. Ik had een artikel in de krant gelezen over de terugkeer van de afro. “Wie voor kroeshaar kiest durft zichzelf te zijn”, stond er en dat sloeg bij mij in als een bom. Diezelfde middag nog zat ik in de stoel bij de kapper en ging alles eraf.Mijn blog is een mooie verzameling van de beste tips en stylingproducten voor kroeshaar aan het worden, maar vooral ook een bron van inspiratie voor fashionable outfits '...that go with the fro'.

Sabrina-Spong

Over stijl

Mijn stijl is nonchalant en creatief. Ik experimenteer graag met verschillende kapsels. Het allerleukste vind ik om een haarstijl te matchen met een passende en stijlvolle outfit, zodat het elkaar verstrekt. 

Solange Knowles snapt het helemaal! Haar outfits sluiten feilloos aan op haar natural hair look. Ook haar kledingstijl is erg inspirerend: veel kleur, prints en een tikje etnisch en altijd vrouwelijk. Ik ben erg fan van haar krullenbos en de manier waarop ze hiermee varieert . 

Over haar

Mijn haar is donkerbruin en van nature kroes. Sinds mijn big chop, twee jaar geleden draag ik het ook weer natuurlijk. Ik ben dus weer ‘die met die afro’. Toen ik dat voor het eerst hoorde moest ik even wennen, maar ik was er ook wel trots op!

Mijn zoektocht naar de juiste haarproducten is inmiddels een ding aan het worden. Het kost bakken met geld en mijn haar is nog steeds vaak droog ondanks alle vochtinbrengende producten die ik gebruik. 

Met je haar kun je net als met mode uitdrukken wie je bent of waar jij voor staat. Ik ben gek op mode en vind het leuk om te spelen met het effect van een bepaalde outfit op mijn kapsel of andersom. Haar is voor iedereen belangrijk, ik denk alleen dat ik tot die groep behoor die het nèt iets belangrijker vindt dat de rest.

Haarmisser

Mijn big chop was duidelijk een nogal impulsieve actie. Spijt heb ik niet gehad, maar in het begin zijn er heel wat dagen geweest dat ik me geen raad wist met mijn nieuwe korte haar. Niets leek me meer te staan, bovendien had ik ook geen idee welke producten goed waren voor mijn kroeshaar. Een hele uitdaging dus. 

Mijn grootste haardrama is toch wel het verbranden van mijn hoofdhuid door de chemicaliën in (do-it-yourself) relaxer. Weken liep ik rond met pijnlijke wondjes op mijn hoofdhuid.

Over de kapper

Ik ga ongeveer eens in de drie maanden naar de kapper. Dit is afhankelijk van hoe snel ik zie dat de puntjes wat dunner beginnen te worden of er gespleten haarpunten tevoorschijn springen. Ik heb bij veel verschillende (black hair) kappers in de stoel gezeten en soms viel het mee, maar mijn haar is meerdere malen (letterlijk) verknipt. Bij mijn huidige kapper, Jooze in de Amsterdamse Pijp, liep ik voor het eerst de deur uit met een goed gevoel over mijn kapsel! Deze mannen zijn hip, grappig en ze hebben verstand van haar.

Die-met-die-afro

Over haarverzorging

De tijd die ik aan mijn haar besteed verschilt per dag en haarstijl. Als ik bijvoorbeeld voor een twiststijl ga ben ik wel een uur bezig, terwijl ik voor een fluffy afro look mijn haar aan de lucht laat opdrogen. 

Het klinkt niet bepaald fris, maar voor kroeshaar wordt geadviseerd je haar zo min mogelijk met shampoo te wassen. Denk, eens in de twee of drie weken. Stiekem was ik mijn haar om de dag wel, maar dan alleen met een conditioner. Vervolgens knoop ik een oud katoenen T-shirt om mijn hoofd in plaats van een handdoek. Hierdoor gaat mijn haar een stuk minder pluizen. Als mijn haar iets is opgedroogd, breng ik leave-in conditioner aan en laat ik mijn krullen drogen aan de lucht. Als ik voor big hair wil gaan, hoef ik mijn haar alleen maar uit te kammen na het aanbrengen van de leave-in. Je hoort dan nog net geen flinke ‘POEF’ als mijn haar in een gigantische afro springt. 

Het geheime woord is vocht. Mijn kroeshaar is snel droog dus het is belangrijk dat ik vochtinbrengende producten gebruik. Ik moet zeggen dat ik sinds mijn ‘big chop’ nog erg zoekende ben naar de juiste producten voor mijn haartype en dat valt niet bepaald mee! Ik gebruik regelmatig haarmaskers, kam mijn haar alleen onder de douche als er conditioner in zit en was mijn haar niet vaak met shampoo. Mijn favoriete product is Hair Mayonnaise van Organic Root Stimulator. Dit is een intensieve conditioner verrijkt met eiwit (proteïne) en olijfolie. Ik gebruik het niet te vaak, maar als ik het gebruik is mijn zachter, glanzend en zijn mijn krullen net iets mooier.

Mijn oplossing voor een ‘bad hair day’? Dan spring ik gerust weer onder de douche om mijn haar nog een keer te wassen in de hoop op iets beters. Als daar geen tijd voor is, dan draag ik het meestal vast in een knotje. 

Blog: www.diemetdieafro.nl

Lees meer over kroeshaar