Home Bij Ayurveda staat een goede spijsvertering centraal
BEAUTIFUL PEOPLE

Bij Ayurveda staat een goede spijsvertering centraal

Na een opleiding Natuurgeneeskunde, ging Lida zich steeds meer richten op het belang van voeding. Toen ze kennismaakte met Ayurveda, wist ze dat dit haar op het lijf geschreven was. Inmiddels heeft ze haar eigen praktijk Huis van Bewust-Zijn Bergen, waar ze Marma therapie en Ayurvedische voedingsconsulten geeft en werkt als heldervoelend Life Coach.

Interview met Lida Eydenberg
Lida leert mensen over de juiste balans in voeding volgens de Ayurvedische leer

Het is eigenlijk allemaal begonnen toen mijn oog viel op een kennismakingsles voor Intuïtieve Ontwikkeling. Mijn intuïtie was altijd al belangrijk, maar op dat moment is mijn ontdekkingsreis begonnen. Gezondheid is daar ook een onderdeel van. Waar voel je je goed bij? Daarnaast was de natuur altijd een belangrijke factor geweest in mijn leven en was de studie Natuurgeneeskunde een logisch vervolg.

Ik hoop dat we meer bewust zullen worden van wat echt van waarde is in ons leven.

Waarom Ayurveda?

Deze leer past zo goed bij me, omdat ik hiermee als het ware alle instrumenten in handen kreeg waar ik mee kon werken. Ik ben nooit zo fan van theorieën die voor iedereen gelden. Het fijne van Ayurveda is dat er heel holistisch wordt gekeken naar de mens als geheel. Wat is er specifiek aan de hand en hoe kun je dat verhelpen door o.a. de juiste voeding. Want Ayurveda gaat uit het van standpunt dat bijna alle klachten terug te voeren zijn naar een niet optimaal functionerende spijsvertering. Vaak wordt gezegd: ‘Je bent wat je eet’. Ik zou daaraan toe willen voegen: ‘en wordt grotendeels bepaald door de mate waarin je in staat bent om te verteren wat je eet’. Want het gaat erom dat je lichaam in staat is om op te nemen wat je eet. Het begint al bij het kauwen en eindigt uiteindelijk in de darmen. Zolang voeding niet wordt opgenomen, is het geen onderdeel van ons.

Je basisnatuur

Ik maak altijd een onderscheid tussen je basisnatuur – zoals je van oorsprong bent – en zoals het nu met je gaat. De meesten van ons hebben een leven geleid dat niet past bij onze basisnatuur en daarom raak je uit balans en kunnen er klachten ontstaan. Zo kun je gewoontes hebben aangeleerd, die eigenlijk helemaal niet bij je passen. Daarom kijk ik veel liever naar de huidige constitutie van iemand. Want mensen komen bij mij omdat ze vastgelopen zijn en niet meer door kunnen gaan, zoals ze tot nu toe hebben geleefd. Ik kijk bij klachten voornamelijk welke dosha (basisenergie) dermate uit balans is geraakt en hoe dat weer in evenwicht kan worden gebracht.

Veel mensen leiden een leven dat niet past bij hun basisnatuur.

De juiste voeding

Vaak kan de juiste voeding veel klachten verlichten en ook voorkomen. Als mensen last hebben van maag- of darmklachten, verwijst dit direct naar de spijsverteringsorganen. Maar ook huidklachten, stress en depressies zijn vaak terug te voeren op problemen in de spijsvertering. Ook daarbij kan een aanpassing in voeding veel baat brengen. Want het wil niet altijd zeggen dat in het orgaan waar de ziekte zich openbaart, ook de oorsprong van die ziekte ligt.

In het verlengde van voeding ligt ook de kruidenleer en de juiste supplementen. Je leest nu veel over ons immuunsysteem, ook vanwege het coronavirus. We weten dat wanneer iemand een goede weerstand heeft ontwikkeld, die persoon minder vatbaar is voor virussen. Een aanvulling met kruidensupplementen, kan daar goed bij helpen. Soms lukt het niet om alleen met voeding de balans terug te brengen.

Praktische aanpak

Ayurveda kijkt ook naar beweging, ademhaling, de juiste behandeling (bv. Marma therapie of een oliebehandeling) en de juiste kruiden. De adviezen zijn voor iedereen anders. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Ikzelf houd erg van praktische en eenvoudige oplossingen, die ook haalbaar zijn in ons dagelijks leven. Ik ga mezelf nooit onder druk zetten om alles tot in de details op te volgen, maar kijk liever naar wat ik kan doen zonder dat het stress oplevert.

Zo pas ik mijn inzichten voor voeding goed toe, maar dan wel met de ingrediënten die hier gewoon verkrijgbaar zijn. Het is namelijk een misverstand om te denken dat je in Nederland geen Ayurvedische levensstijl zou kunnen volgen. Wat ik wel zie is dat wij hier niet gewend zijn om specerijen te gebruiken in onze voeding, terwijl die zo belangrijk zijn. Daarom geef ik bij mijn voedingsadviezen altijd een startpakket, om mijn cliënten over de drempel te helpen om anders te gaan koken. Want voor een goede spijsvertering is het belangrijk dat eten zowel voedzaam als goed verteerbaar is.

Ik zie het als mijn taak om hierover te vertellen en deze kennis toegankelijk te maken voor iedereen. Want het ervaren is nog belangrijker dan erover lezen. Pas als je zelf ervaart wat dit met je doet, kun je de omslag maken.

De kunst van het leven

Ik denk dat we door deze bijzondere coronaperiode in de gaten hebben gekregen dat we hele belangrijke aspecten over het hoofd zijn gaan zien, omdat we alleen maar aandacht hadden voor groei en meer en groter. Ik hoop dat we meer bewust worden van wat echt waardevol is in ons leven. En hoe we datgeen wat van waarde is met elkaar kunnen delen. Want iets samen doen is veel fijner dan dat ieder op z'n eigen eilandje leeft.

Hoe meer mensen iets durven delen, hoe veiliger anderen zich zullen voelen om dat ook te doen.

Ayurveda betekent ‘de kunst van het leven’. Dat begint bij jezelf. Daarom is het zo belangrijk om naar jezelf uit te spreken wat voor jou van waarde is. En als je dat weet, wees dan niet bang om een buitenbeentje te zijn. Want als we dit soort belangrijke dingen allemaal voor ons houden en er niets mee doen, gaat er nooit iets veranderen. Ik denk dat er veel meer behoefte is bij mensen om hiermee bezig te zijn, dan we van elkaar weten. Maar alles staat of valt met je kwetsbaar op durven stellen en je veilig voelen. Hoe meer mensen iets durven delen, hoe veiliger anderen zich zullen voelen om dat ook te doen.

Welke rol speelt spiritualiteit?

Achteraf denk ik dat dit er altijd is geweest. Natuur was altijd al belangrijk voor me en als ik nu terugkijk, ben ik altijd een observerend persoon geweest. Door mezelf vragen te stellen als ‘wie ben ik in deze wereld’, ben ik dichterbij mijn kern gekomen. Het is natuurlijk allemaal gestart bij die cursus Intuïtieve Ontwikkeling. Destijds dacht ik dat ik het daarna wel zou weten, maar dat was natuurlijk niet zo. Ik kwam er juist achter dat ik helemaal niets wist! Het was slechts de start van mijn ontdekkingsreis. Alles wat ik in de loop der jaren heb geleerd, komt samen en hierdoor ben ik er ook achter gekomen dat ik zeer hooggevoelig ben. Gelukkig kan ik hier nu andere mensen mee helpen. Het was een lange zoektocht, waarbij veel dingen op hun plek vielen. Dat was niet altijd makkelijk, maar ik had het tegelijkertijd niet op een andere manier willen doen.

Ik doe liever niet iets op de automatische piloot omdat het móét.

Ik heb geleerd om heel goed naar mijn gevoel en mijn lichaam te luisteren. Als ik iets doe, dan wil ik geïnspireerd zijn zodat ik mijn energie daarin kan meenemen. Dat geldt voor alles wat ik doe. Ik wil ergens aandachtig mee bezig zijn en niet zomaar iets gedachteloos doen. Het is ook niet voor niets dat mijn bedrijf Huis van Bewust-Zijn heet. Ik doe liever niet iets op de automatische piloot omdat het moet. Dit is een levenswijze geworden.

Favorieten van Lida: BOEK elk boek dat mij op dat moment waardevolle inzichten gaf MUZIEK Eva Cassidy, Fields of Gold ONTSPANNING heel dichtbij huis: mijn tuin of de directe omgeving REIS een rondreis door Zuid Afrika PLEK OM TE ZIJN thuis