Home Betlem Taravilla over haar finaleplek in de Revlon Stylemaster Show
Ondernemend

Betlem Taravilla over haar finaleplek in de Revlon Stylemaster Show

De finale van de Revlon Stylemaster Show wordt op 8 mei in Brussel gehouden en WieWatHaar zal ook van de partij zijn! Het is een imposante show voor haarliefhebbers, een echte aanrader voor kappers die internationaal inspiratie willen opdoen. Er zullen ruim 3.500 kappers aanwezig zijn uit maar liefst 50 landen.

Haarstylist Betlem van Kapsalon Whoops uit Rotterdam is uitgeroepen tot winnaar van de Benelux. Van de 25 finalisten zullen er 9 worden geselecteerd die live op het podium hun kunsten mogen vertonen. Op de avond zelf wordt door een vakjury besloten wie met de felbegeerde trofee naar huis mag!

We vroegen Betlem over haar inzending, de reden waarom ze meedoet en haar favoriete producten die ze heeft gebruikt om te winnen.

Waarom meegedaan?

Betlem: "De uiteindelijke erkenning is als je klant na het verlaten van jouw salon je weer gaat bellen voor een nieuwe afspraak. "

Het gaat mij om de uitdaging. Hierdoor kan ik mijzelf verrassen en verbeteren. Ik heb nu voor de 3e keer gewonnen, maar doe al langer mee. Toen de eerste show 7 jaar geleden werd gehouden, was dat in Amsterdam en zat ik in de jury. Ik vond het toen zo’n mooie wedstrijd dat ik het volgende jaar niet in de jury wilde zitten maar wilde meedoen!

Je moet als haarstylist natuurlijk nooit vergeten dat meedoen aan wedstrijden leuk is als erkenning, maar dat het uiteindelijk toch om de klant gaat die er goed uit wil zien. We leven in een tijdperk dat vakmanschap iets is waar goed voor wordt betaald. Dus de uiteindelijke erkenning is als je klant na het verlaten van jouw salon je weer gaat bellen voor een nieuwe afspraak.

De inzending

betlem-inzending

Je moest dit jaar met hetzelfde model 3 looks maken; een commerciële, fashion en avant-garde look. Ik geloof erg in draagbaar haar voor echte mensen en vind dat zelfs avant-garde ook nog toegankelijk moet zijn. Daar heb ik rekening mee gehouden. Deze look zal je misschien niet dagelijks zien, maar is wel geschikt voor een speciale gelegenheid. Dit jaar heb ik extra de nadruk willen leggen op de textuur van het haar, dat zie je ook bij alle drie de looks terug.

Betlem: "Je ziet hier in Rotterdam veel gemengd haar en steeds meer krullen. Mijn fashion look heeft dan ook krullen."

Doordat we een salon in Rotterdam hebben, komen onze klanten overal vandaan en zie je veel gemengd haar. Je ziet steeds meer krullen en mijn fashion look heeft dan ook krullen. Ik vind het jammer dat er zo negatief wordt gedacht over omvormingen. Permanent is een vies woord geworden, maar ik zie juist de mogelijkheden daarvan. Wij hebben veel Oosterse klanten met steil haar die graag slag of krullen willen. Met omvormingen kan dat. Ik zie hier een groot deel van het vak dat herontdekt moet worden voor de jongere generatie. Het perfectioneren van de omvormingen, gekoppeld aan de coupe zie ik als een nieuwe kans.

Betlem: "Ik vind het jammer dat er zo negatief wordt gedacht over omvormingen."

Over de wedstrijd

Betlem: "Het mooie van het kappersvak is dat kappers allemaal dezelfde taal spreken, waar ze ook vandaan komen."

Ik ben ieder jaar mee geweest. Het is een enorm event en iedereen in de zaal heeft vlaggetjes. Het lijkt wel het Songfestival, heel leuk! Ik vertegenwoordig de Benelux, maar ik ben Spaanse. Het mooie van het kappersvak is dat kappers alleen hun handen, ogen, hart en ziel nodig hebben om iets moois te creëren. We spreken allemaal dezelfde taal van haar. Dan heb je geen woorden nodig. Ik geloof heel erg in internationalisering, de uitwisseling tussen mensen. Kennis delen is groeien en vooral in deze tijd van social media zijn de momenten dat je elkaar tegenkomt en kunt samenwerken zo kostbaar. Deze wedstrijd legt verbanden en je kunt je meten met collega’s over de grens. Het brengt kappers echt samen.

betlem-02
Zelfreflectie is vaak een probleem bij kappers, maar wel heel belangrijk. Het is lastig om tegen jezelf te zeggen dat het beter kan. Zo had ik problemen met de laatste look van deze inzending. Ondanks dat ik het erg druk had, heb ik hem toch over gedaan om het perfect te krijgen. En dat heeft geholpen, want dit jaar zit ik in de finale. Vorig jaar had ik ook een mooie inzending, maar een look voelde niet helemaal goed en toen heb ik dat gelaten. Daar heb ik de prijs voor betaald want ik ben toen niet in de finale gekomen. Daarom is zelfreflectie zo belangrijk. Eerlijk naar jezelf zijn.

Betlem Taravilla

Deze Spaanse is al 33 jaar kapster en komt uit Barcelona, uit een echte kappersfamilie. Liefde voor haar is haar met de paplepel ingegoten. Daarnaast studeerde ze ook nog aan het conservatorium en studeerde ze economie & marketing. Maar toen ze een cadeau mocht kiezen voor haar 18e verjaardag, twijfelde ze geen moment en vroeg een masterclass bij Vidal Sassoon in Londen. In 1994 kwam ze naar Nederland en ruim 16 jaar geleden is ze haar eigen salon Whoops gestart. Ze werkt al met Revlon zolang ze zich kan herinneren, omdat dit Amerikaanse merk in Europa stevige Spaanse wortels heeft. Ze is fan van de producten en de hoge kwaliteit die haar nooit hebben teleurgesteld.

Hoe reageren klanten?

betlem-01

Heel positief, klanten zien het toch als een erkenning van wat je doet. Het is een belangrijke internationale wedstrijd, dus een finaleplek dwingt respect af. Ze vertrouwen me steeds meer. Daarom zijn mijn inzendingen toegankelijk. Ik wil dat klanten denken “Kan dat bij mij ook”. Ik doe dit ook voor mijn klanten.

Wat is de volgende stap?

Dit jaar en volgend jaar ga ik me helemaal richten op het 1e internationale congres voor haarstylisten in Havanna. Dat congres gaat over educatie en is open voor alle kappers ter wereld. Ik hoop dat het Cubaanse kappers ook veel gaat brengen. Ze lopen nu erg achter en hebben jaren geen toegang tot informatie gehad. Mijn man is Cubaans en ik kom er nu 6 jaar, daarom gaat dit project mij zo aan het hart.

Betlem: "Het fijne van Revlon is dat ze zich erg richten op diversiteit en ook veel donkere modellen hebben."

Waarom Revlon Professional?

betlem-03

Mijn klantenkring is heel breed en divers. Het fijne van Revlon is dat ze zich erg richten op diversiteit en ook veel donkere modellen hebben. Ze kijken breder naar alle bevolkingsgroepen. De Style Masters reeks is waanzinnig om elk soort haar mee te stylen. Ik kan er echt alles mee doen.

Favoriete producten

Er zijn zoveel fijne producten, maar de hairsprays zijn echt top. Er zijn 3 verschillende, voor glans en versteviging. En de Curl Definer is heel fijn. In de salon hebben we American Crew, Orofluido, UniqOne, de Stylemasters en natuurlijk de Revlonissimo kleuringen.

Betlem: "Er zijn zoveel fijne producten van Revlon Professional, maar de hairsprays zijn echt top."

Favorieten en bestsellers in de salon zijn de Forming Cream en Classic Grey shampoo van American Crew en de kleurconditioners van Revlon Professional. Die zijn geweldig om de kleur mooi mee te houden. De verzorging van Orofluido is heel erg fijn met een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Doe je volgend jaar weer mee?

Natuurlijk! Ik ga voor de uitdaging. Het is een hele mooie wedstrijd die in Nederland wat minder bekend is maar internationaal in heel hoog aanzien staat.