Home Beste kapper van Nederland: Bianca van Zwieten Hairdresser of the Year
Events & Awards

Beste kapper van Nederland: Bianca van Zwieten Hairdresser of the Year

Bianca van Zwieten (36) won zondag 22 april dus DE hoofdprijs en mag zich zodoende de beste kapper van Nederland noemen. “Ik vind het vooral leuk voor de organisatie waarvoor ik werk, Sjenkels, want de winnende beelden zijn bedacht om echt in onze salons te gebruiken. De foto’s hangen overal. Dit is de eerste keer dat ik de collectie mocht ontwikkelen, hoe gaaf is het dan dat je meteen wint?” Tijdens het interview is Bianca onderweg naar een fotograaf. “Er komt nu zoveel op me af, ik moet nieuwe portretfoto’s hebben,” zegt de hairstylist, co-owner van Sjenkels, creative director en trendforecaster, lachend.

Bianca van Zwieten: "Ik heb nog nooit iets gewonnen ...  Als je dan tijdens de uitreiking van de Coiffure Awards eerst een persprijs in ontvangst mag nemen, dan een Award wint voor de categorie Dames Noord-Holland en als kers op de taart weer op het podium staat als Hairdresser of the Year, dan giert de adrenaline door je heen …."

Wereldse blik

Bianca runde een eigen salon in Rotterdam. Het liep goed, zo goed dat ze op een gegeven moment meer bezig was met organisatorische taken dan het door haar zo geliefde vak als hairstylist. Toen kappersbedrijf Sjenkels haar benaderde om voor hen de Academy aan te sturen en topstylisten te inspireren, hoefde ze niet lang na te denken. “Ik ben iemand die het liefst vaktechnisch bezig is en ik vind het mooi anderen te laten groeien in hun vak. Het past bij mij om haartexturen te creëren en nieuwe vormen te bedenken.”

Waar haal je al die inspiratie vandaan?

bianca-van-zwieten-haarcreatie

“Ik kijk verder dan de bladen of instagram. Dat zijn toch vaak gepolijstje beelden en naar mijn idee loop je dan al achter want het bestaat al. Liever ga ik veel op reis, zoals vorig jaar naar Tokio. Echt, geen stad ter wereld heeft zoveel individuele stijlen als de mensen daar! Verder kan ik niet zonder het platform dat me altijd inspireert  www.showstudio.com;  staat bomvol verhalen uit de creatieve sector. Elke keer is dit een leermoment.”

En jouw werk als session stylist voor de Fashionweek?

“Dat voelt alsof ik aan het begin van nieuwe trends sta. Een kijkje in de toekomst. De laatste keer zag op de shows in Milaan en Parijs weer hoe de wereld van campagne-voeren verandert. In plaats van de geijkte modellen werkte Dolce & Gabbana bijvoorbeeld met influencers. Backstage waren de camera’s niet te tellen. Omdat de influencers alles op social media posten, kwam er zelfs een speciaal moment buiten de catwalk. Alsof het filmsterren waren die buiten het gebouw hun fans begroetten. Ik zie dit soort verschijnselen als een verschuiving naar meer ‘echtheid’. ” Om haar trendgevoel meer body te geven, volgde ze in Londen een cursus trendforecasting (red. via Mastered | Hair, WGSN). En zie hier: een dame met visie die niets aan het toeval overlaat maar de wereld ziet en interpreteert als nooit uitgedroogde inspiratiebron.

Vintage in nieuw jasje

En de collectie voor de Coiffure Award? Was dit ook een staaltje conceptwerk? “Echt wel, ik ben er zeker zes weken mee bezig geweest. Sjenkels bestaat al meer dan 25 jaar en hebben de waarden vakmanschap en kwaliteit hoog in hun missie staan. Zodoende kreeg ik het idee te kijken naar powervrouwen uit het verleden.

Welke hairdo’s van toen zijn te vertalen naar nu?

Iconen als Jerry Hall en Jackie Kennedy inspireerden me tot deze collectie. Natuurlijk met coupes in een nieuw jasje. Daarbij is het wel de uitdaging deze collectie te laten matchen, ook met de andere beelden van Sjenkels.” De kleuren die ze gebruikte, zijn van Wella Professionals, Koleston Perfect.

Coiffure Award-02

Haarkleuringen van Wella Professionals

Dit zegt de pro:

Bianca van Zwieten: "Ja, Wella Professionals is echt on trend. Ze zijn zo snel met hun nieuwe kleurcollecties; laatst dacht ik wil een mooie bronstint, maar hoe ga ik mengen en mixen? Voordat ik begon kwam Wella Professionals met prachtige bronstinten. Nu is er weer een hele kleurlijn met bleke tinten. Past helemaal in de tijd van nu, niet te schreeuwerig, niet een ‘block-color’ maar een vervaagd kleurpalet. Klanten zijn zo blij met hun kleur. De houdbaarheid is goed, en als je thuis de kleur met de juiste producten verzorgt heb je echt lang een mooie glans. Een bizar mooie glans."

Hier vind je een Wella Professionals kapper:

SALONFINDER

Haartrend

Van de beste kapper van Nederland willen we natuurlijk wel even weten wat in de salon trending is. Lachend: “Daar hoef ik niet zo lang over na te denken, dry cuttting. Het haar valt op een natuurlijke manier en dat houd je in ere. Dus je gaat eerst knippen en daarna pas de puntjes op de i. Het haar blijft zo ook langer in model. Je hebt natuurlijk topkappers als Vidal Sassoon die technisch knippen en fantastische haarcoupes op de kaart zetten. Strakke lijnen die helemaal pasten in de tijdgeest, maar nu zie je vooral meer losvallend, vrouwelijke haar.”

Lees ook:

BIANCA VAN ZWIETEN WINNAAR COIFFURE AWARD

www.sjenkels.nl | www.biancavanzwieten.com