Home Armand vindt kappers de leukste mensen die er zijn
BEAUTIFUL PEOPLE

Armand vindt kappers de leukste mensen die er zijn

Hij werkt al sinds 1987 in de kappersbranche, hier en daar een uitstapje daargelaten, eerst als vertegenwoordiger en uiteindelijk als General Manager NL voor grote kappersmerken. In 2020 startte Armand voor zichzelf als coach voor ondernemers in de branche, maar het vak fascineerde hem zo dat hij een kapperscursus volgde. Niet om zelf kapper te worden, maar wel om zich nog beter in te kunnen leven in het vak. Zijn respect voor kappers werd daar alleen maar door gesterkt en dit jaar besloot Armand om zelf een salon te gaan runnen. Hij nam de All About Hair salon in Aalsmeer over van Olaf van den Wilgenburg en inmiddels is zelfs al het contract getekend voor een 2e salon in Bergen! Wij spraken Armand over het waarom van zijn ‘roer om’ en zijn passie voor deze branche.

Interview Armand Smeels
Armand maakte de switch van directeur van een kappersmerk naar saloneigenaar

Schoonheid

Als iemand mij dat out of the blue zou vragen, zeg ik meteen dat schoonheid van binnenuit komt. Ik kijk niet zozeer naar het uiterlijk van mensen, maar via een goed gesprek kijk ik liever naar het innerlijk. Hoewel we die buitenkant wel nodig hebben om dat innerlijke te versterken, daarom is uiterlijk wel degelijk belangrijk.

Een goede kapper maakt binnen 10 seconden een scan van klanten en ziet wat hem of haar mooi zou staan. Het is daarna de kunst om dit gegeven te verwerken in een goed advies aan de klant.

Als je goed personeel voldoende waardeert, dan komt het succes vanzelf.

Het roer om

Ik begeleidde al een 20-tal kappers en vanuit het motto ‘practice what you preach’ heb ik besloten zelf een salon te runnen. Zelf ben ik geen kapper, maar ik had wel een cursus knippen & kleuren gevolgd omdat ik gewoon wilde meemaken hoe het op de werkvloer zou zijn. En vanuit die gedachte wilde ik ook zelf als ondernemer aan de slag om mijn kennis in de praktijk te brengen. Ik ging op zoek naar een salon die ik kon overnemen en kwam uit bij All About Hair. Volgens mijn plan zocht ik een bestaande, goedlopende salon in het hogere segment, maar toen een fantastisch pand in Bergen (mijn woonplaats) op mijn pad kwam kon ik dat niet negeren. Vandaar dat ik straks een bestaande salon heb en een nieuwe. Beide salons gaan All About Hair heten. Voor mij is het heel interessant om de twee salons naast elkaar neer te zetten en te kijken wat dit het komende jaar gaat doen.

All About Hair

Natuurlijk is het een spannende tijd, maar ik heb ook gezien dat er na mindere tijden ook weer hele goede komen. Ik heb er daarom alle vertrouwen in. Het ondernemen zit me wel in het bloed, mijn ouders waren ook ondernemers en ik houd ervan om risico’s te nemen.

Andere aanpak

Het allerbelangrijkste is om zwaar in te zetten op trainingen én waardering van je personeel. Want zij zijn het die je business maken. Je kunt nog zo’n mooi concept hebben en je salon kan er nog zo mooi uitzien, maar alles staat of valt met goede mensen. Daarom moeten ze voldoende kansen krijgen om door te groeien en moet je investeren in je personeel. Ik geef mijn medewerkers carte blanche op het gebied van trainingen, daar krijgen ze grote budgetten voor. Daar ben ik nu over aan het nadenken.

De kappersbranche is een branche die volkomen draait op de kwaliteit van personeelsleden.

Een ander belangrijk aspect is dat je het personeel goed coacht en ook voldoende schouderklopjes geeft. Het is heel moeilijk om de juiste mensen te vinden, dus als je ze eenmaal hebt moet je er ook alles aan doen om ze te behouden. Ik heb altijd gezegd: ik wil de beste werkgever zijn en ik wil dat mijn personeel verdient wat ze waard zijn. De kappersbranche is een branche die volkomen draait op de kwaliteit van personeelsleden. Op het moment dat je hen voldoende waardeert, dan komt het succes vanzelf.

Passie voor de kappersbranche

Het mooie van deze branche zijn de mensen die er werken. Ik zeg weleens: kappers zijn net normale mensen. Daarmee bedoel ik dat het hele leuke, creatieve mensen zijn om mee om te gaan. Er is veel humor, zelfspot en soms ook drama. Maar het is nooit saai en daarom ben ik na wat uitstapjes altijd weer in deze branche teruggekomen.

Kappers zijn net normale mensen.

Het is een laagdrempelige branche, zonder al te veel poeha en dat past bij me. Ik houd gewoon van de mentaliteit van de gemiddelde kapper: recht voor zijn raap en emotioneel.

Hoe blijf je trouw aan jezelf?

Ik probeer altijd goed naar andere mensen te luisteren, daar leer je een hoop van. Welke weg je dan moet volgen is toch uiteindelijk een gevoel. Ik ben echt een gevoelsmens en daar ga ik altijd op af. Om dicht bij mijn gevoel te blijven is het belangrijk dat je lekker werkt en af en toe ontspant. Maar werken is voor mij ook een vorm van ontspanning, daarom wil ik alleen doen wat ik echt leuk vind. Je moet je hart volgen.

All About Hair

Imagine …

Ik hoop dat het dameskappersvak net zo sexy wordt als werken in de barbershop. Als je ziet hoe trots iedereen is om barbier te zijn, terwijl kappers vaak zeggen: ‘ik ben maar kapper’. Daarmee doen ze zichzelf enorm tekort want het is een prachtig vak. Als kapper zijnde ben je een halve psycholoog en dat wordt weleens vergeten. Het is helemaal geen makkelijk beroep. Je moet de hele dag achter die stoel staan en je klanten tevreden houden, het wordt zwaar onderschat. Wat dat betreft was de coronatijd wel goed, want iedereen heeft zijn kapper gemist en weet nu hoe moeilijk het is om je haar te knippen. Ik zou willen dat jonge meiden net zo gemotiveerd en trots op hun ambacht gaan zijn, zoals je bij veel barbiers ziet.

Favorieten van Armand: BOEK Johan Cruijff: de biografie, Auke Kok & Ik ga leven, Lale Gül MUZIEK Wanhoop niet, De Dijk MERK Apple REIS met een camper door Australië en Nieuw-Zeeland FIJNE PLEK thuis