Home ANKO: kapsalons kunnen veilig weer open
Hair update

ANKO: kapsalons kunnen veilig weer open

De branchevereniging van de Nederlandse kappers (ANKO) zegt nu ook op dat de kapsalons weer verantwoord open kunnen. En ze voegen daar meteen aan toe dat dit in het belang is van het welzijn van de Nederlanders. Er klinken inmiddels steeds meer geluiden dat de salons gewoon open kunnen en je ziet veel ludieke acties van wanhopige kappers, die niets liever willen dan weer aan de slag te gaan.

Al meer dan 2 maanden moeten we onze kappers missen en dat leidt tot extra druk op kappers met verzoeken om toch maar illegaal te knippen. Geen fijne situatie, waar volgens de ANKO nu een einde aan moet komen. Bovendien wordt het voor de kappers door gebrek aan financiën steeds moeilijker om te overleven.

De ANKO sluit zich aan bij de visie van Duitsland en België, waar de kappers hun deuren weer mogen openen om het welzijn van de inwoners te vergroten.

Kappers blijken in de praktijk gewoon essentieel en een heropening van de branche kan veilig en verantwoord, we zijn er klaar voor!

Voorzitter Maurice Crusio

Waarom is het wel veilig?

De ANKO zegt hierover: "De branche heeft zich vanaf de heropening na de eerste lockdown, strikt aan een streng hygiëneprotocol gehouden, inclusief triage en werken op afspraak. Veel kappers (43%) namen zelfs nog extra maatregelen. En met resultaat: we hebben geen signalen dat kapsalons in het afgelopen jaar een besmettingshaard voor het coronavirus zijn geweest. Doordat zij werken op afspraak veroorzaken kappers geen drukte op straat. Klanten komen niet ‘funshoppen’. Een kappersbezoek is dus maximaal gereguleerd en gecontroleerd. Een bezoek aan de kapper is verantwoord en veilig voor kapper en klant!"

Waarom MOETEN de salons NU open?

Lees hier het manifest van de ANKO:

  • Een goed kapsel draagt bij aan ons welzijn, zelfvertrouwen en ‘esthetisch kapitaal’. Dit laatste is volgens het SCP medeverantwoordelijk voor ons geluk en succes. Heropening van de kappersbranche zou Nederlanders een ‘boost’ geven in een psychologisch klimaat waarin we allemaal smachten naar een sprankje hoop.
  • Zowel Duitsland als België zijn tot de conclusie gekomen dat de kapper, als niet-medisch contactberoep, essentieel is voor het welzijn van de bevolking. Kapsalons mogen in deze landen dan ook weer open. Van Heerlen tot Enschede grenst Nederland aan Duitsland, waar Nederlanders welkom zijn in de kapsalons. Dit zorgt voor ongewenste reisbewegingen, maar is bovendien onverteerbaar voor Nederlandse kappers in de grensstreek.
  • De financiële situatie van kappers wordt steeds nijpender. De reserves zijn al lang en breed op en de steunmaatregelen zijn onvoldoende. Het zogenaamde ‘zwartknippen’ wordt daardoor verleidelijker en neemt toe, zeker gezien de enorme druk vanuit consumenten.
  • Heropening beperkt de dreigende lawine aan sluitingen en faillissementen in de kappersbranche en zorgt daarmee voor behoud van werkgelegenheid, levendige winkelgebieden en opleidingsplekken voor nieuwe vakmensen.

Teken nu de petitie!

Ben je het hiermee eens en wil jij ook snel weer veilig naar de kapper? Teken dan nu deze petitie en deel hem met iedereen die je kent. De tijd dringt, straks zijn er geen kapsalons meer om naartoe te gaan!

Meer lezen?