Home Andere tijden: haarlak & bakken in de zon
Haarpraat

Andere tijden: haarlak & bakken in de zon

Ons schoonheidsideaal verandert door de jaren heen. Zo werden vroeger wulpse vrouwen met rondingen aantrekkelijk gevonden en zagen de topmodellen in de jaren 90 er bijna graatmager uit. Tegenwoordig is het niet zo chique om té bruin te worden, mede ook door de ontdekking dat dit huidkanker veroorzaakt. Maar nog maar enkele tientallen jaren terug konden we niet donker genoeg zijn. Hoewel, niet als je dat van nature al was ... want dan werden oplichtende cremes gebruikt om de huid juist lichter te maken!

Door oude advertenties te bekijken, krijgen we een goed idee van beauty door de jaren heen. Wij stonden versteld van wat we zagen en kwamen soms niet meer bij van het lachen. Kijk je mee?

Hoe bruiner, hoe beter!

vintage-sun

In de jaren 60 wilden we zolang mogelijk in de zon om zo donkerbruin mogelijk te worden. Maar liever zonder de pijn van een verbrande huid ...

Een fijner leven dankzij een lichtere huid

Toch gold dat niet voor donkere mensen. Dan moest je huid juist zo licht mogelijk zijn, anders was het leven niet leuk en kon je ook niet aan de man komen ...

Moeder bederft alles ...

vintage-zeep

Maar een bad op hete dagen met de nieuwste zeep kan moeder helpen wat te verkoelen zodat de avond nog gezellig kan worden!

Als je maar een vent had ...

vintage-ageAlles draaide om de man, hoe je hem aan de haak kon slaan en hoe je hem kon houden. Want je wilt toch niet dat je man er jonger uitziet dan jij? En dat terwijl hij er waarschijnlijk niets voor hoeft te doen 😉

vintage-jeugd

Bob vindt die oude vrouwen maar niets, dus kijk uit als je 'al 10 jaar' getrouwd bent! Maar gelukkig brengt Palmolive zeep uitkomst. Toch draaide alles om de jeugd (is er echt wat veranderd?) en als een meisje lief, jong en schattig was, werd ze fijn verwend met kleurtje voor haar lippen. Tja ... toch is er heus niet zo veel veranderd, alleen werden vrouwen sneller oud gevonden; een vrouw in de 50-er jaren die 10 jaar was getrouwd was waarschijnlijk niet ouder dan 32 jaar!

Het sportwagen kapsel

vintage-hair1

Je haar zo stijf in modelbrengen, dat het perfect blijft zitten, zelfs in een open sportwagen. En je haar laten kleuren? Zoiets geef je natuurlijk nooit toe, alleen je kapper mag dat weten!

vintage-hairspray

In de jaren 50 ging geen slimme meid de straat op zonder haarlak. De lak was zo populair, dat er zelfs speciale versies voor kinderen waren!

vintage-grijs

Grijze haren vonden we door de eeuwen heen nooit leuk. Werd er vroeger een pruik overheen gezet, later kreeg het haar een kleurtje. Al het haar, van uitgroei bijkleuren hadden ze nog niet gehoord. En reken maar dat deze haarverven heel wat minder mild waren dan nu ...

Kaarsrechte pony's en jongmakende golven

vintage-kapper

Je hebt vast weleens vintage foto's gezien van die kindjes met kaarsrechte pony's. Dat was helemaal de trend en de meeste kinderen werden door hun moeder geknipt, model bloempot. Maar dankzij dit slimme plakband, kon elke moeder een rechte pony knippen - véél te kort natuurlijk! En leuk vonden we ook de watergolven van Wella, die een vrouw mooier en jeugdiger zouden maken.

Welke advertentie vond jij het grappigst?

En ... we hebben er nóg meer, stay tuned voor deel 2 volgende week!