Home Alles over Ayurveda | wat is jouw dosha?
BEWUSTWORDING

Alles over Ayurveda | wat is jouw dosha?

Ayurveda betekent in het Sanskriet ‘de kunst van het leven’ en is allesomvattend. Er wordt gekeken naar jouw lichaam, mind en levensstijl. De Ayurvedische leer onderscheidt 3 basisenergieën of types, ook wel dosha’s genoemd. Jouw Ayurvedische blauwdruk is net zo uniek als je vingerafdruk.

De meeste mensen zijn een combinatie van 2 types, waarbij het belangrijk is dat die met elkaar in balans zijn. Zodra de dosha’s uit balans zijn, gaan we dat merken aan onze spijsvertering en darmproblemen. Maar ook elders in het lichaam kan dat tot problemen leiden, zoals huidaandoeningen of zelfs psychische klachten.

Vata type (lucht & ruimte)

Dit type is fijngebouwd met lichte botten en slanke polsen. Het is lastig voor dit type om spiermassa op te bouwen en als ze al in gewicht aankomen, is dat meestal in het middengedeelte van het lichaam. Ze hebben het snel koud en vaak een droge huid & haar en moeten in beweging blijven, anders worden ze snel stijf. Yoga (vooral yin yoga) en dans zijn ideale vormen van beweging. Gezond eten is heel belangrijk, anders kunnen problemen als haaruitval, eczeem en psoriasis ontstaan. Doordat deze types het zo snel koud hebben, is warme voeding en drank belangrijk voor hun natuurlijke balans. Hun spijsvertering is heel kwetsbaar en fast food en voorverpakt eten valt meestal verkeerd, waardoor deze types van nature al gezonder zullen eten. Raw food is niet zo’n goed idee voor dit type; het kost hun lichaam vaak te veel moeite om dat te verteren en als ze niet goed eten, zat dit type snel een opgeblazen gevoel hebben. Kenmerken van dit type: creatief, idealistisch, emotioneel.

Pitta type (vuur & water)

Het Pitta type heeft een gemiddelde, gespierde bouw. Als ze aankomen, zal dit gelijkmatig over hun hele lichaam gebeuren. Ze zijn van nature atletisch en hebben vaak een sterke kaaklijn. Hun haar en huid kan snel vet worden en als dit type niet in balans is, kunnen ze last hebben van acne en huidirritatie. Ze hebben het meestal warm en op warme dagen kunnen ze snel overmatig transpireren. Sport, vooral als er sprake is van competitie, is iets waar de meeste Pitta types wel van houden en vaak is dit type heel goed in krachttraining. Hun spijsvertering is het sterkst van alle types, maar dat kan ook hun valkuil zijn. Want dit type denkt dat ze alles kunnen eten, maar na een tijdje merken ze dat ook zij zich niet goed voelen bij ongezonde voeding. Ze verlangen vaak naar pittig eten, chocolade, alcohol en koffie, maar deze voedingsmiddelen zullen het vuur in hen alleen maar erger doen oplaaien. Beter zouden ze koele, simpele voeding kunnen nemen, want anders lopen zij eerder het gevaar om een maagzweer of hartprobleem op te lopen. Kenmerken van dit type: ambitieus, realistisch, leiderschap.

Kapha type (aarde & water)

Dit type heeft vaak rondingen en een stevige bouw. Ook hebben ze de neiging om makkelijk aan te komen en moeten daarom extra opletten met voeding. Als ze extra gewicht krijgen, is dat meestal in de armen en benen. Ze hebben een sterk gestel en vaak ronde gezichten met grote ogen. Hun bloedscirculatie is snel uit balans en ze hebben het vaak koud. Toch hebben ze geen droge huid, maar eerder een beetje klammig. De huid is meestal gemengd met een vette T-zone en hun vaak prachtige haar is vol en dik. Dit type beweegt zich langzaam en vindt het heerlijk om uit te slapen. Maar dit laatste is niet aan te raden, want beweging (het liefst intensief, bijvoorbeeld cardio fitness) is juist belangrijk en voorkomt depressie. Ze verlangen vaak naar zoete, romige toetjes. Maar ook hun spijsvertering is traag en ze moeten uitkijken met te rijk voedsel. Een vegetarisch dieet met veel eiwit* is perfect voor dit type, zodat ze geen gevaar lopen met aandoeningen als obesitas. Kenmerken van dit type: geduldig, stabiel, behulpzaam.

*Plantaardige eiwitbronnen zijn: bonen, linzen, erwten, noten, zaden en soya.

Welk type ben ik?

Leuk die types, maar hoe weet ik nou welk type ik ben? Het beste kun je een Ayurvedisch arts bezoeken voor een polsdiagnose. Hiermee kunnen de energiebanen worden gevoeld, waardoor je basisnatuur vastgesteld kan worden. Een andere mogelijkheid is om naar een Ayurvedisch therapeut te gaan, die de juiste vragen stelt en aan de hand daarvan vast kan stellen welk type iemand is. Er wordt dan gekeken naar het temperament van de spijsvertering en daarvoor worden dan de juiste voedingsadviezen gegeven.

Doe de test zelf!

Er zijn ook een aantal online vragenlijsten, waarmee je zelf al snel kunt zien welk type je waarschijnlijk bent. Maar als je echt met Ayurveda aan de slag wilt, kun je beter naar iemand gaan die er echt verstand van heeft en je kan helpen met de juiste adviezen voor jouw levensstijl. Als jouw dosha’s in balans zijn, merk je dat na een tijdje aan je humeur, gezondheid en ook aan een stralende huid en haar. Het is dus zeker de moeite waard om je eens te verdiepen in deze eeuwenoude Indiase leer!