Home 6 Soorten salonbezoekers
Ondernemend

6 Soorten salonbezoekers

Als kappers hun hele klantenlijst zouden doorspitten, komen ze er waarschijnlijk achter dat ze iedereen wel min of meer in deze 6 bakjes kunnen verdelen. Je hebt namelijk klanten die zomaar even aanwippen, klanten die je elke paar weken wel in de stoel hebt zitten of klanten die bijna nooit komen ...

Elke klant is anders en heeft een andere benadering nodig en soms kan het ook een goed idee zijn om afscheid te nemen als die salon eigenlijk niet past bij het concept van jouw salon. Vraag jezelf eens af op welke klanten jij je wilt richten en wat nodig is om juist die aan te trekken.

1. De regelmatige klant

Deze klant komt om een vast aantal weken, of dat er nou 4 zijn of 6. Je kunt deze klant eigenlijk al min of meer inplannen. Komt deze klant een keertje niet? Dan kan het slim zijn om te bellen, want dan is er vast iets aan de hand.

2. De loyale VIP klant

Dit is een klant waar je alle aandacht voor moet hebben! Deze klant komt niet alleen zeer regelmatig, maar spendeert dan ook meteen heel veel. Zij zal alle behandelingen laten doen die je voorstelt en koopt meteen ook alle haarproducten voor thuis. Wees zuinig op deze klanten! Af en toe een extraatje geven, kan geen kwaad.

3. De voorbijganger

Dit soort klanten zijn de extra's. Ze lopen zomaar naar binnen en willen behandeld worden of producten kopen. Geef deze klant alle advies, want het zou zomaar een VIP klant kunnen worden!

4. De sporadische klant

Dit is een klant die na de laatste afspraak soms maanden niets van haar laat horen. Maar toch blijven ze komen. Het enige wat je kunt blijven doen, is deze klant een fijne behandeling geven en dan maar weer afwachten wanneer je haar terugziet.

5. Mannen!

Mannen zijn toch net weer anders dan vrouwen en hebben ook andere behoeftes. Ze zullen een barber corner echt op prijs stellen en kopen liever producten die speciaal gemaakt zijn voor mannen. Dus als je veel mannelijke klanten hebt, zorg dan dat je hen ook wat kunt bieden. Mannen vinden niets vervelender dan hun haar te moeten laten knippen tussen vrouwen die in de folies zitten en onafgebroken kletsen met hun kapper. Verdiep je eens in men's grooming en kijk eens hoe een barbershop eruit ziet, zodat je een mannenhoek in je salon kunt maken.

6. De koopgrage klant

Deze klant koopt soms meer dan zij besteedt aan de behandeling. Zij is erg gevoelig voor al dat leuks dat op de toonbank staat, nieuwe lanceringen of aanbiedingen. Bij deze klant is het dus heel belangrijk om elk product dat je gebruikt te benoemen en bij de behandelplek neer te zetten. Grote kans dat ze het pakt, gaat lezen wat er op de fles staat en bij het afrekenen zal aanschaffen.

Welke klanten heb jij het meest?