Home 5 VRAGEN AAN Sam Sawyers
Stylist

5 VRAGEN AAN Sam Sawyers

Ze kwam in 2005 naar Amsterdam om te werken voor TONI&GUY, het bedrijf waar ze in Londen was opgeleid tot Color Specialist. Destijds waren kleurspecialisten in Nederland zeldzaam en TONI&GUY was nieuw in deze aanpak. Daarna werkte Sam een paar jaar als freelancer en 3 jaar geleden startte ze met 2 andere partners House of KAROSA in Amsterdam.

Waarom ben je in Amsterdam gebleven?

Het leven in Londen was te vergelijken met een rat race, altijd druk en hectisch. Daarbij vergeleken was Amsterdam een verademing, je hebt hier toen nog echt nog dat dorpsgevoel terwijl je toch in een stad woonde. Dat laatste is wel veranderd in de afgelopen 15 jaar, maar ook het werk had voldoende uitdagingen en ik bleef het hier leuk vinden.

Waar komt je passie voor kleur vandaan?

Als Colorist ben je eigenlijk een soort alchemist omdat je kleuren mengt en er een bepaald eindresultaat uit komt. Dat fascineerde me, het had iets weg van toveren. Ik wilde meer weten over de recepten en kleurprocessen en zo ben ik hierin gerold. Toen ik na de kappersschool bij TONI&GUY begon, had ik het geluk dat ik een specialisatie moest kiezen en toen heb ik voor kleur gekozen.

Is kleuren slecht voor je haar?

Ik wil alleen haar kleuren als het er gezonder gaat uitzien.

Het is met haarkleur niet alsof je een muur schildert, waarbij de muur intact blijft. Dit is een proces dat diep in je haarvezel dringt en het blijft een chemisch proces. Dat heeft gevolgen voor het haar. Daarom is de haarkwaliteit zo belangrijk, voordat je aan kleuren begint. Voor mij is dat het allerbelangrijkste, veel belangrijker dan het behalen van een bepaalde haartint. Als ik vind dat de kwaliteit van het haar achteruit gaat door mijn behandeling, moet ik nee verkopen aan de klant. Ik wil alleen haar kleuren als het er gezonder gaat uitzien, dat is altijd mijn doel. Daarom werk ik ook met Olaplex.

Wat doet Olaplex voor je haar?

Ik maakte voor het eerst kennis met Olaplex doordat een van mijn ‘heroes’ Tracey Cunningham er laaiend enthousiast over was op Instagram. Dankzij Olaplex kon ik een paar stappen verder gaan en toch gezond haar behouden. Dit product was echt revolutionair voor kappers. Olaplex beschermt je haar tegen beschadiging na chemische behandelingen en herstelt beschadigd haar. Maar je moet Olaplex niet zien als een vrijbrief om alles maar te doen, er zijn nog steeds beperkingen en je moet nog steeds heel waakzaam blijven op de haarkwaliteit.

Dankzij Olaplex kon ik een paar stappen verder gaan en toch gezond haar behouden.

Olaplex zelf zegt: “Omdat je een autoverzekering hebt, betekent dat nog niet dat je een ravijn in moet rijden.” En zo is het ook met het gebruik van Olaplex, het verzekert je tot op zekere hoogte van een goede haarkwaliteit. Maar je moet als professional natuurlijk blijven opletten dat het haar niet wordt beschadigd.

Welke producten zijn jouw favoriet?

Dat is toch de originele nummer 3, deze bereidt het haar voor op een kleurbehandeling en kun je daarna blijven gebruiken om het haar te versterken. Het is een heel flexibel product, je kunt het gebruiken naast je favoriete shampoo of masker voor extra onderhoud.

Olaplex geeft niet alleen ‘super power’ aan de kleurformule, het maakt het haar ook steviger en repareert eventuele schade vóór het kleuren. Hierdoor is het haar beter in staat om het kleurproces aan te kunnen. Hoe je Olaplex toepast, is afhankelijk van je haartype en de haarconditie.