Home 5 VRAGEN AAN Nelie Bloembergen
Stylist

5 VRAGEN AAN Nelie Bloembergen

Nelie is 11 jaar kapster en werkte hiervoor in Amsterdam. In 2020 ging ze een wereldreis maken, maar toen kwam corona en moest ze terug naar huis. Nelie was al bezig met een gezonde levensstijl en wilde het liefst werken bij een natuurkapper, toen ze PureLou in Den Bosch tegenkwam. Daar ging een nieuwe wereld voor haar open!

Door schone producten te gebruiken verminder je de kans op haaruitval en hoofdhuid irritaties. Haar & hoofdhuid wordt weer gezond.

Waarom eco-producten?

Ik was al bezig met gezond en bewust leven en telkens ging dat een stapje verder. Nadat ik 6 jaar geleden de documentaire Cowspiracy had gezien, werd ik vegetariër. Ik ging er steeds meer over lezen en ook meer documentaires bekijken. Dat was in de periode dat ik in Amsterdam ging werken voor een salon met een groen merk. Althans, dat dacht ik. Naderhand kwam ik erachter dat ook daar veel sprake was van ‘greenwashing’ en dat de producten minder verantwoord waren dan ik dacht. Inmiddels ben ik alweer 2 jaar vegan en probeer ik zoveel mogelijk duurzaam te leven.

Toen ik bij PureLou ging werken werd ik getraind in productkennis. Zo kwam ik erachter dat veel producten die ik hiervoor gebruikte helemaal niet zo ‘groen’ waren. Je ziet dat vooral veel bij producten waarvan gezegd wordt dat een stofje – zoals sulfaten – er niet meer in zit. Wat er dan wel in zit, is een vervanger die ook schadelijk kan zijn voor het milieu en je haar. Daarom is het heel belangrijk om je goed voor te laten lichten of om zelf ingrediënten te kunnen lezen als je iets koopt.

Wat is er zo goed aan Chromalya?

Het fijne van dit merk is dat het een hele complete lijn is. Er zijn (planten) kleuringen, detox treatments, verzorgingsproducten en er is een stylinglijn. Voor ieder haartype kun je wel iets adviseren. Dat advies is wel belangrijk, want vooral klanten die nieuw zijn met eco-producten moeten weten wat ze kunnen verwachten.

Omdat de Chromalya producten zo geconcentreerd zijn, heb je er maar weinig van nodig. Het haar kan na het wassen iets stroever aanvoelen dan mensen gewend zijn. Dat komt omdat er geen silicone-achtige gladmakers in zitten. De shampoo wast het haar gewoon goed schoon en verzorgd. Ook de maskers en conditioners trekken goed in het haar, maar kunnen minder ‘glad’ aanvoelen. Klanten die dit niet weten kunnen dan teveel product gaan gebruiken, maar dat is helemaal niet nodig.

Wel is het belangrijk dat nieuwe klanten eerst hun hoofdhuid goed reinigen met een op maat gekozen detox treatment. Alle eventuele resten van siliconen en dergelijke ingrediënten worden dan verwijderd, zodat deze producten echt goed hun werk kunnen doen.

Welke feedback krijgen jullie?

Heel positief. We krijgen ook veel mensen met hoofdhuidproblemen en dan zie je gewoon hoe goed deze producten werken. De hoofdhuid wordt weer echt schoon en kan tot rust komen omdat er geen irriterende stoffen meer worden gebruikt. We horen wel dat ze in het begin even moeten wennen omdat de producten anders aanvoelen, maar dat hun haar na een tijdje veel beter gaat vallen en dat het haar sterker wordt. Ook gaat het haar meer glanzen, doordat het beter gevoed is. Klanten met krullen zien veel vooruitgang, met name dat de bundel mooier valt met meer krul als resultaat.

Waarom zijn deze producten zo geschikt voor krullen?

De producten zijn geschikt voor alle haartypes, maar bij krullend haar valt het resultaat misschien sneller op. Als steil haar veel productresten heeft, wordt het misschien wat futloos en slap, maar dan valt het nog steeds steil. Bij krullen merk je het verschil meteen, omdat de veerkracht en daarmee de krul weg is. Ook zie je dat dit haartype heel snel gaat pluizen met de verkeerde producten.

Voordelen op de lange termijn?

Door schone producten te gebruiken verminder je de kans dat er schadelijke en soms kankerverwekkende stoffen via de hoofdhuid in je bloedstroom kunnen komen. En het haar wordt er uiteindelijk veel mooier en gezonder van. Je zult minder haaruitval hebben en minder last van build-up.

Daarnaast is het gebruik van eco-producten natuurlijk beter voor het milieu. Nu is het misschien nog speciaal, maar ik denk dat dit wel de toekomst is. Die verschuivingen zie je nu al. Mensen lezen zich steeds beter in en worden bewuster. Ik vind milieubewust leven eigenlijk zoals het hoort en dat je bij jezelf moet beginnen om de wereld mooier te maken.