Home 5 VRAGEN AAN Astrid Blokhuijsen
SUSTAINABLE BEAUTY

5 VRAGEN AAN Astrid Blokhuijsen

Astrid heeft als education manager voor multinationals gewerkt en ook veel laboratoria bezocht. Maar op gegeven moment was ze klaar met chemische producten en is ze allerlei cursussen gaan volgen om zichzelf te ontplooien. Nadat ze o.a.haar Master in NLP had behaald is ze 10 jaar kappers gaan coachen. Maar toen kwam het professionele Deense merk Natulique op haar pad en toen viel alles op zijn plek.

1. Waarom natuurlijke producten?

Met natuurlijke producten kun je vaak nog beter het haar herstellen dan met traditionele producten. Die chemische ingrediënten zijn zo slecht voor onze gezondheid en waarom zou je ze gebruiken als ze helemaal niet nodig hebben? Bovendien zorgen natuurlijke producten voor een betere werkomgeving voor de kapper. Veel jonge mensen die het vak ingaan hebben geen idee waar ze eigenlijk mee werken de hele dag.

Kappers zouden hun gezondheid beter moeten beschermen.

2. Schone werkomgeving voor kappers

Doordat ik ook productontwikkeling heb gedaan, wist ik zoveel over wat er in die haarproducten zat en daar werd ik niet blij van. Ik was de afgelopen jaren zelf ook veranderd en ben bewuster gaan leven. De werkwijze van de grote bedrijven pasten totaal niet meer bij mijn levensstijl en daarnaast zag ik de enorme risico’s voor kappers. Vaak wordt alleen gesproken over huidallergie als risicofactor, maar er zijn talloze onderzoeken die hebben aangetoond dat chemische ingrediënten o.a. kanker en schildklierproblemen kunnen veroorzaken. En ook ken ik veel kappers die moeite hadden om zwanger te raken. Kappers werken natuurlijk de hele dag met deze producten en hebben vaak geen idee wat de gevolgen kunnen zijn. Kappers zouden veel beter voorgelicht moeten worden!

3. Over keurmerken

Voor de eindgebruiker is het best lastig om te weten of ze met een echt natuurlijk product te maken hebben. Er wordt veel gesjoemeld met termen als ‘natuurlijk’ en ‘duurzaam’. Een wereldwijd merk heeft een keurmerk nodig, maar dat neemt niet weg dat er ook kleine merken zijn met mooie, natuurlijke producten. Mijn tip is om goed te kijken waar een product vandaan komt.

Zo loopt Denemarken erg voorop. Met een product uit China, weet je al dat het nog steeds op dieren is getest en dat ze het verder ook niet zo nauw nemen. Zeker niet alle certificaten staan voor meer dan alleen controle op ingrediënten. Was het maar waar! Voor mij is dat wel belangrijk. Het 360BioCert certificaat is een van de strengste ter wereld. Gecontroleerd door de Deense wetgeving. Hierbij wordt dus naast de controle op ingrediënten ook gecontroleerd op  hoe iets gemaakt wordt en welke inpakt het heeft op mens en milieu.

4. Duurzaam leven

Naast de gezondheid van kappers en hun klanten, vind ik het ook belangrijk dat we aan onze planeet denken. Ik probeer zoveel mogelijk mijn steentje daaraan bij te dragen. Ze zeggen altijd ‘een betere wereld begint bij jezelf’ en ik heb ook echt het idee dat ik dat ook doe. Ik eet alleen biologisch en kijk bij alles waar het vandaan komt en koop het liefst uit de regio. Schoonmaken doe ik met azijn en ik lees alle etiketten van wat ik koop. Ik probeer zo gezond mogelijk te leven en merk dat ik daar veel energie van krijg.

Mijn passie is om een bijdrage te kunnen leveren aan een ‘schonere’ werkomgeving voor kappers.

5. Is er reden tot hoop?

Uiteindelijk willen we allemaal anders omgaan met onze planeet en ik geloof heel erg in de menselijke kracht. Als iedereen iets doet, hoe klein ook, zal dit zich als een olievlek verspreiden. We weten steeds meer en kunnen daarom steeds bewuster gaan kiezen. Natuurlijke keuzes zullen meer en meer mainstream worden.