Home 5 vragen aan Andy Uffels
Ondernemend

5 vragen aan Andy Uffels

Van oorsprong is hij kapper en ondernemer in hart en nieren. Creativiteit en business gaan bij hem hand in hand. Andy Uffels is founder van Salon B, B academy en het merk The Insiders. Hij is opgelucht dat de salons inmiddels weer volop draaien en de deuren van de academy op 15 juni weer opengaan. Wakker heeft hij van de ‘lock down’ niet gelegen: “We hebben een sterk bedrijf, de basis is goed en dan kan je wel tegen een stootje”.

Hoe heb je de afgelopen maanden de ‘lock down’ ervaren?

Het was wel even spannend, maar dat geldt voor iedereen denk ik. Het moest niet nog veel langer duren. De B salons zijn gelukkig weer open en de B academy ging voor een groot deel online gewoon verder.

Hoe ‘gewoon’ verder?

Op het moment dat we wisten dat we dicht moesten hebben we direct geschakeld. Binnen 48 uur hebben we alles geregeld om online verder te kunnen. We hebben eerst een inventarisatie gemaakt van de situatie. Maar ook persoonlijk: hoe gaat het met iedereen, hoe wordt het ervaren. We hebben redelijk snel de lessen opnieuw vormgegeven zodat we voorlopig online aan de slag konden gaan. We hebben het programma wel omgegooid en je ontkomt er natuurlijk niet aan dat er praktijklessen moeten worden gegeven. Daarvoor hebben we onze studenten gefaciliteerd. Er zijn speciale pakketten gemaakt die ze konden ophalen en waarmee ze thuis konden werken. Het voordeel als je op ‘oefenkoppen’ werkt is dat je dit met je camera 360 graden kan laten zien. Zo krijg je een redelijk goed inzicht over de werkwijze en het resultaat. Maar het blijft natuurlijk anders dan dat je live bij iemand staat. Enkele opdrachten gingen niet door omdat je daarvoor echt bij elkaar moet zijn. En er kon natuurlijk niet op echte modellen gewerkt worden. 

Blijven jullie online lesgeven doorzetten in de toekomst?

Live blijft wel beter, dan kan je toch betere kwaliteit bieden.

Het mooie was wel tijdens de beoordeling van een oefenkop, dat iedereen er online bij betrokken was. Meer nog dan dat het normaal gesproken in de klas zou zijn. Maar als je alle plus- en minpunten bij elkaar optelt, dan haalt online het niet bij fysieke lessen. Maar in tijden van corona, heel slecht weer, ziekte of wat dan ook, dan is het een uitstekend middel om in te zetten. Maar live is beter, dan kan je toch betere kwaliteit bieden.

Hoe gaat het als de deuren weer opengaan?

We hebben het grote geluk dat we heel veel ruimte hebben. Dus de afstand kunnen we goed bewaren zonder dat we de klassen kleiner hoeven te maken. En natuurlijk hebben we protocollen waar iedereen zich aan dient te houden. Daarnaast hebben we voldoende voorraad van desinfectiemiddelen, mondkapjes etc. Alles is goed geregeld.

En hoe gaat het in de B salons?

Ook daar hebben we het geluk dat onze salons groot zijn, van 250 tot 450 vierkante meter. De afstand tussen de spiegels is sowieso al 1,5 meter, maar we kunnen nog iets verder uit elkaar gaan staan. Iedereen staat gewoon te werken, het is volle bak. 

Dus alles draait straks weer optimaal. Maakte je je veel zorgen?

De eerste 4 weken niet, maar toen bekroop me wel het spannende gevoel van ‘wat als we tot september dicht moeten?’. Dan wordt het toch wel lastig. Maar ik ben nooit zo zenuwachtig geweest dat ik er niet van kon slapen. We hebben een sterk bedrijf, de basis is goed en dan kan je wel tegen een stootje.