Home 15 x Q&A met Yolly ten Koppel
Stylist

15 x Q&A met Yolly ten Koppel

Yolly ten Koppel is als Creative Art Director bij AMI Kappers verantwoordelijk voor de trendcollecties. Yolly zit al meer dan 30 jaar in het kappersvak maar wist al snel dat ze meer wilde dan alleen achter de stoel staan. Inmiddels traint ze kappers over de hele wereld en werkt ze ook steeds een aantal dagen in de salon om feeling te blijven houden met het vak.

1. PASSIE

Mijn passie ligt bij haar en mode. Ik geloof heel erg in het totaalplaatje.

2. ADVIES

Advies blijft toch het belangrijkste. Klanten kunnen overal al zoveel informatie krijgen over trends en producten, maar het persoonlijke advies is onvervangbaar. Dat zie je ook bij de AMI-salons, 1 op 1 contact staat daar centraal en dat is heel waardevol. Bij AMI wordt hier intern heel erg op getraind. Er wordt echt gekeken wat bij die klant past en kan een advies op maat worden gegeven. Het stellen van de juiste vragen is hierbij heel belangrijk. Een goed adviesgesprek draagt bij aan de beleving in een salon. En daar onderscheid je je als kapper mee.

3. STIJLICOON

Ik vind Iris Atsel een geweldige, krachtige vrouw. Zij is een oudere dame met een geheel eigen stijl. Ik vind het leuk als iemand zo haar eigen stempel durft neer te zetten en zij doet dit al 100 jaar! Dat zie ik liever dan vrouwen die zo op elkaar lijken.

4. WAAROM KAPPERSVAK?

Ik kom uit een kappersfamilie; mijn oma, moeder en oom waren allemaal kapper. Daardoor vond ik het eerst niet zo cool om ook kapper te worden en heb dan ook gekeken naar andere dingen. Maar ik wilde altijd al iets met trends en mode doen en het kappersvak trok me wel. Nu nog steeds zie ik een kapsel als onderdeel van het totaalplaatje. Fashion, make-up, het hoort er allemaal bij. Wel wist ik al snel dat ik niet alleen in een salon wilde werken en educatie trok me al op jonge leeftijd. Bovendien wilde ik wat van de wereld zien. Daarom is het fantastisch dat ik al mijn dromen ook werkelijkheid heb kunnen laten worden.

We zijn een ander soort volk, maar wel heel leuk!

5. WAAROM AMI?

yolly-ten-koppel-01

AMI is een keten met een heel duidelijk eigen stempel, maar de salons zijn toch heel persoonlijk. Het is absoluut geen knipfabriek, er wordt echt heel goed naar iedere klant gekeken. Wat ik ook fijn vind, is dat er echte kappers achter deze formule zitten. Mensen die weten wat het is om achter de stoel te staan. Dat geeft een echt vertrouwd gevoel en daarom wilde ik ook graag met deze club in zee gaan. Want kappers zijn een ander soort volk, maar ze zijn wel heel leuk! (lacht) Daarnaast zorgt AMI voor goede randvoorwaarden voor de salons. Ze hebben een eigen blad, een haarmodelijn, ze doen veel aan promotie en besteden veel aandacht aan educatie. Ik doe hiernaast veel editorials, maar vind het juist een uitdaging om met het creatieve team van AMI een collectie te maken die heel dichtbij de klant staat.

6. FAVORIET PRODUCT

De Dry Wax van IVY. Je kunt daar veel mee en het geeft een heel fijn volume.

7. KLEUREN OF KNIPPEN?

Ik hou heel erg van knippen, maar dat gaat voor mij eigenlijk hand in hand met kleuren. Ik vind het allebei heel leuk om te doen. Door mijn achtergrond ben ik meer bezig met knippen. Kleuren doe ik eigenlijk zelden zelf, ik ontwerp wel kleuren voor de nieuwe collecties.

8. NOOIT DOEN MET JE HAAR

Vrouwen zouden nooit zelf moeten proberen om een ‘leuke balayage’ te doen uit een pakje. Want dan rennen ze meestal met gevlekt, geel haar naar de kapper en is het niet alleen slechter voor het haar om dat op te lossen, het kost ook veel meer. Op die filmpjes op Youtube lijkt het dan zo makkelijk om het zelf te doen, maar dat valt in de praktijk vaak tegen.

Bezuinig niet op je haar, het is tenslotte je visitekaartje

9. WAAROM ALTIJD NAAR DE KAPPER?

Een kapper kan echt iets voor iemands imago doen, waardoor de klant zich beter kan voelen. Daar komt meer bij kijken dan alleen het kapsel. Het is een luxe die je jezelf zou moeten gunnen. Juist met de kleurtrends van nu, is een kapper onmisbaar. Het kost allemaal wat meer misschien, maar spaar er dan voor als je graag zo’n kleur wilt. Je haar is tenslotte je visitekaartje. Daar moet je zuinig op zijn en mooie dingen mee doen, want je draagt het altijd. Een jas kun je nog wisselen, maar je haar niet.

10. GROOTSTE UITDAGING VOOR HET VAK

yolly-ten-koppel-02

Educatie is heel belangrijk om je als salon te blijven onderscheiden. Het houdt het team gemotiveerd en tegelijkertijd worden de technische skills aangescherpt, dat is dus dubbel winst. Kappers moeten daar wel in blijven investeren. Want stilstaan is terugvallen en dat moet je voorkomen want er is genoeg concurrentie.

11. TIJD VOOR ANDERE DINGEN?

Koken met vrienden, het samenzijn en op een gezonde manier met eten bezig zijn. Daarnaast doe ik veel aan yoga, dat geeft me echt een gevoel van rust in mijn drukke leven. Je wordt tegenwoordig continue geprikkeld, ook doordat iedereen online is. Dan is het heel fijn om even een rustmoment te nemen zodat je erna weer gevoed kan worden. Dan kan ik nieuwe creativiteit ook weer makkelijker toelaten.

Het gaat om het goede gevoel dat je als kapper aan je klanten meegeeft

12. LEUKE TENTJES

Ik vind Hoog Vuur in Amersfoort heel erg leuk. Dat zit in de oude Prodent-fabriek en heeft een hele leuke sfeer. Het is echt een pareltje en de bediening is ook heel erg bevlogen en aardig. Zoals zo’n meisje de hele menukaart kan uitleggen, je voelt daar zo’n passie. Daar wordt je echt gelukkig van en ik rij er graag voor om! Dan merk je ook hoe belangrijk beleving is, of je nu zit te eten of bij de kapper bent. Het gaat uiteindelijk om het goede gevoel dat je aan je klanten meegeeft.

13. FAVORIETE STAD

Ik heb zoveel gereisd en daarom heel veel steden gezien. Binnenkort ga ik naar Bali om een yoga retreat te doen, maar voor trends vind ik Londen ook een superleuke stad. Voor winkelen en lekker eten vind ik Bangkok weer een heerlijke plek. En zo kan ik wel even doorgaan!

14. WAARDEERT

De mensen om me heen. Ze houden me met mijn voetjes op de vloer en zorgen dat ik mijn passie kan blijven volgen. Hierdoor kan ik ook in mijn kracht staan. Mijn vrienden, familie, mijn zus en natuurlijk mijn man die me altijd steunt. Zij geven me een stabiele basis waardoor ik mijn dingen zo kan doen. Mijn man verwacht gelukkig niet dat ik elke dag om 6 uur thuis ben en begrijpt dat ik soms moet reizen voor mijn werk.

Ik leef in het nu en wil later niet denken: I wish I had

15. OOIT NOG DOEN

Ik heb ooit gezegd dat ik naar Australië  wilde voor werk, maar dat gaat nu binnenkort ook gebeuren. Dat wilde ik al heel lang. Ik kan natuurlijk een ticket boeken en zelf gaan, maar ik wilde het juist in werkverband. Verder ben ik heel blij met wat ik doe. Ik leef heel erg in het nu, je weet maar nooit hoelang het duurt. Ik wil later niet oud zijn en denken: I wish I had.


AMI Kappers

Al bijna 50 jaar staat AMI Kappers voor inspirerend haaradvies in een prettige omgeving. In de stoel bij onze vakmensen wordt met je meegedacht, naar je geluisterd en een coupe gecreëerd die echt bij je past. AMI Kappers telt ruim 80 salons in Nederland. Je vindt dus altijd een salon bij jou in de buurt. Daarnaast heeft AMI Kappers een eigen haarmodelijn, een eigen professionele haarverzorgingslijn IVY Hair Care, een webshop én een eigen AMI Academie, waar de haarstylisten getraind worden.

Dus zoek je een vertrouwde plek waar je met een goed gevoel in de stoel kunt kruipen bij één van de haarspecialisten? Dan ben je bij AMI Kappers aan het goede adres. Met of zonder afspraak, altijd bereikbaar!